Over mijzelf

Mijn naam is Eric van Oevelen en ik ben oorspronkelijk bibliothecaris van beroep. Daarbij heb ik vanaf het begin – nu twintig jaar geleden – de automatisering meegemaakt. Mijn eerste baan was het ondersteunen bij de grootschalige overgang van handmatige uitleen naar geautomatiseerde uitleen bij de Dienst Openbare Bibliotheek in Den Haag. Bij die organisatie werkte ik jarenlang op diverse filialen, vooral als bibliotheektechnisch assistent in de directe dienstverlening.

De computer deed steeds meer zijn intrede, de DOS-systemen werden vervangen door Windows, en in de bibliotheekwereld sprak men bezorgd over “ontlezing” van de jeugd. Na een korte overstap als plaatsvervangend hoofd in de Openbare Bibliotheek in Dieren begon ik als vakmediathecaris bij Hogeschool West-Brabant in Breda. Daar maakte ik de fusie mee van de verschillende faculteitscollecties, de schaalvergroting en de komst van internet. Het idee van een “rijke leeromgeving” werd geboren en vele jaren later – bij wat dan Avans Hogeschool heet – uitgewerkt in Xplora.

Xplora biedt gecentraliseerd honderden pc’s en werkplekken voor studenten met uitgebreide mediacollecties en multimedia-ondersteuning. Xplora is onderdeel van het Leer- en Innovatiecentrum (LIC) van Avans Hogeschool, een “diensteenheid” waarin vooral onderwijskundigen en mediatheekmedewerkers hun krachten bundelen. De vernieuwingen uit het wijde onderwijsveld worden door het LIC overgebracht naar het onderwijs als geheel of praktisch uitgewerkt in de leeromgeving.

Tegenwoordig ben ik pr en communicatiemedewerker voor het LIC. Ook verzorg ik incidenteel trainingen op het gebied van Content Management Systemen (Smartsite) en wikis (MediaWiki en Wetpaint). Mijn belangstelling gaat uit naar toepassingen van digitale media en social software en vooral naar wat dit voor mensen en communicatie betekent. Voor Xplora werk ik met narrowcasting (Scala InfoChannel). Recentelijk heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van de Onderwijswiki (http://avanshogeschool.wetpaint.com ), nog voordat Ronald Plasterk zijn idee lanceerde voor de middelbare scholen.

2 responses

29 11 2009
Luc de Ruijter

Goed man!
Luc

30 11 2009
Eric van Oevelen

Dank je! Eric

Plaats een reactie